söndag 13 mars 2011

Konstnärstips 2

TandborstenMitt andra konstnärstips är något så simpelt som en helt vanlig tandborste. Det kan vara ett utav de målarverktygen som jag verkligen inte klarar mig utan. Märke på tandborsten spelar ingen roll så länge det inte är en massa konstiga specialgrejer på den utan att den bara har "vanlig" borst. Hårdheten på borsten är vad som känns bäst, min är medium.

Exempel:

Här är två exempel på bilder som jag har använt tandborsten till. Det ger en lite suddigare effekt och kan binda ihop bilden kan jag tycka.
Man kan använda vilken färg man vill beroende på vilket uttryck man vill ha i bilden.

Här tex så har jag skvätt på husfasaden för att få rätt textur. Det underlättar när man vill få fram känslan en lite sträv yta.

Hur man gör:

Här har jag tagit två bilder som lätt beskriver hur man kan göra.
Jag brukar först doppa tandborsten i vatten så att den blir lite blöt, sen gnuggar jag in den färgen som jag vill använda. Det är ganska viktigt att det inte droppar om borsten, den behöver inte vara för vattnig.
Det kan vara en bra idé att provskvätta lite på ett annat papper innan man gör det på originalbilden eftersom det är svårt att se vilken nyans det är i borsten.


Sen så använder man tummen och drar över borsten. Lagom avstånd är mellan 10 och 20 cm, beroende på hur tät skvätt man vill ha.
Jag brukar föredra att pappret är torrt för att om det är blött så kan skvättarna lätt försvinna eller bli otydliga. Fast sen kan ju det vara precis den effekt man vill ha. Det gäller helt enkelt att testa sig fram!

Så! Det var nog allt jag hade att säga om tandborsten som målarverktyg. Hoppas att ni hade nytta utav det!


/Elena

4 kommentarer:

 1. åh, häftigt. Det hade jag inte kommit på själv ^^

  SvaraRadera
 2. Kul! Jag som suttit och klurat över det där :)

  SvaraRadera
 3. Jättesmart! :) Blir superfina effekter (Y)

  SvaraRadera
 4. Vaaa, tandborste?? Att jag aldrig märkt det för! Fan vad smart. Jag brukar använda nån stor klumpig pensel och drar mot en kant av ett lock så borstet skvätter tusch, när jag vill ha en typ liknande effekt... men tandborste verkar ju kunna användas till fler effekter! Hur du får till dina målningar är ett mysterium, kul att du delar med dig! :)

  SvaraRadera