lördag 12 mars 2011

Konstnärstips 1

Tänkte försöka tipsa om lite grejer i bloggen. Jag ska försöka knåpa ihop någon sorts akvarelltutorial men det kan ta lite tid, har en del att göra och allt verkar gå lite segt för tillfället. Men lite tips kommer i alla fall.


MaskeringsvätskaFörst ut är något så smart som "Maskeringsvätska" eller "art masking fluid" det finns några olika sorter, jag har testat två som jag tycker fungerar lika bra bägge två. Måste dock varna för att de luktar rätt illa, men lukten försvinner när vätskan torkar.


Vad är då maskerings vätskan bra för?
Jo man lägger på den där man vill skydda antagligen det vita i pappret eller någon ljus färg man har målat innan och sen låter man den torka. Vätskan blir så som en vitaktig plasthinna. När man sedan vill ta bort hinnan så kan man göra det med hjälp av ett vanligt sudd eller med ett finger, själv brukar jag undvika suddet då jag ofta har blyertslinjer på min målning. Jag måste varna för att man inte ska använda sin favoritpensel, vätskan är INTE vattenlöslig och väldigt knepig att få bort. Jag har fortfarande inte kommit på något jätte smart rengöringssätt, återkommer om jag klurar ut något.Exempel:

Här har jag innan jag har påbörjat bakgrunden lagt maskering på håret och ansiktet för att behålla det vita i pappret. Men sen när bilden har varit nästan klar så har jag gått över med vit penna och fyllt i fler hårstrån.

Samma sak gäller denna bild. Här däremot så la jag inte på tillräckligt noga så klänningen vart dassig i färgen men det löste jag med vanlig vit akrylfärg.
Stjärnorna är även de utsparade med hjälp av maskeringsvätskan och sen ifyllda med gul akvarellfärg.

Till sist har jag ett exempel på när jag har använt maskeringen på en målad yta för att sedan kunna måla ytterligare ett par lager med mörkare färg. Jag vill verkligen rekommendera denna fina lilla produkt för den underlättar otroligt mycket.

Hoppas att det är till någon hjälp och är det någon som redan har testat det och vill tipsa mig så gör gärna det, eller om det är någon som har några frågor så fråga gärna!

Maskeringsvätskan finns förresten att köpa i konstnärshandlar, panduro och liknande, 75ml kostar ca 80:- det kan vara värt att jämföra priset på lite olika ställen innan man köper.
/Elena

5 kommentarer:

 1. Åh, vilket dundertips! Jag är ju nybörjare men har verkligen förälskat mig i akvarellen men vet så lite om allt. Måste genast testa :)

  SvaraRadera
 2. Jag är astaggad på tutorialen! :D
  Jag har börjat pilla med mina uråldriga vattenfärger nere i Bunkern - skulel vara skitkul om du kunde hjälpa mig litet på traven! :)

  SvaraRadera
 3. Det låter ju skitbra! Hade jag använt akvarell hade jag definitivt köpt en sådan flaska.

  SvaraRadera
 4. Målartvätt! Så kan man få bort maskeringsvätskan från penseln. Man kör runt penseln i det när det är intorkat och sedan får man korva av kletet. Kanske lite kvar i penseln men den är mjuk och fin nu igen :) Innan var det bara gummi.

  Tack igen för att du gjorde mig uppmärksam på denna undervätska :) Nu håller jag bara på att försöka få kläm på det...

  SvaraRadera
 5. Åh då måste jag genast införskaffa mig detta! Brukar bara tvätta mina penslar i vatten, men de kanske skulle hålla längre än vad de gör om jag tog hand om dem bättre :P
  Tack för tipset!!!

  SvaraRadera